Ako ďalej o prieskume informovala Magdaléna Koreny, hovorkyňa iniciatívy
Pomoc pre gastro, napriek uvoľneniu opatrení podnikatelia v
gastrosektore upozorňujú na to, že zďaleka "nie sú za vodou". Práve
naopak, ešte nikdy neboli v takej zložitej ekonomickej situácii. Podľa
jej slov zdôrazňujú, že záchranné koleso im môžu hodiť predovšetkým
zákazníci v interiéroch, plnohodnotné tržby a predvídateľné podmienky
fungovania.
Pripomenula, že približne pred týždňom sa po vyše pol roku mohli usadiť
hostia vo svojich obľúbených podnikoch. Ich majitelia a prevádzkari však
mali iba dva dni na to, aby svoje reštaurácie a kaviarne mohli otvoriť
podľa podmienok určených hygienikmi.
"Mali v podstate len víkend na to, aby svoje priestory pripravili
tak, ako im určila vyhláška Úradu verejného zdravotníctva SR. Podľa
nášho prieskumu neotvorilo svoje terasy až 30 % podnikov. Máme spätnú
väzbu, že neotvorili aj preto, lebo sa na to nestačili pripraviť, či už z
hľadiska zásobovania, alebo aj personálneho zabezpečenia," dodala Koreny.